Как да изберем студийно осветление?

Студийното осветление е голяма инвестиция за всеки фотограф или любител. Затова е добре преди да инвестираме пари в техника да направим план дали можем да си позволим да поддържаме студио. Всеки сам за себе си може да направи тази сметка. Очевидно е че ако се нуждаем от студио поне 6/7 пъти месечно, инвестицията би си струвала. Другия вариант е взимането под наем на такова. В България и особено в София вече има голямо разнообразие от студия и техника която се дава под наем , и може да запълни нуждите на почти всяка работа. Цените започва от 150 лв/ден и вървят нагоре според размера на студиото и техниката която ви е необходима.

Разходите който трябва да имам в предвид създавайки студио са доста и зависят от размера на студио, района, и техниката. Най-големия разход по поддръжка на едно студио обикновено е  наема. Ако приемем абсолютния минимум за такова помещение (снимачна площ 50/60кв. + офис и мокро помещение) гледаме към 400 Евро и нагоре според квартала. Към тези разходи трябва да прибавим и ток, вода, телефон, Интернет, СОТ и разходите по поддръжка на техника, фонове, канцеларски материали, и т.н. Ако можем да обобщим цената лесно ще достигне 600/700 Евро месечно плюс начална инвестиция за осветлени е и аксесоари от 6/7000 Евро нагоре. Всички тези сметки са за абсолютния минимум техника и помещение като не е включена цена на снимачна техника и нейната амортизация.

След като направихме груби сметки на двата варианта – собствено фото студио или под наем , нека да преминем към избора на осветление.  На пазара съществуват десетки различни марки и модели който запъват всяка ниша от скъпо и много надеждно осветление до такова за ниския бюджет и любителска работа.

Избирайки осветление трябва да обърнем внимание преди всичко на няколко характеристики:

  • Надеждност
  • Постоянство
  • Екстри
  • Възможност за разширение и цени на аксесоари
  • Тегло и размери на цялата система
  • Цена на поддръжка и сервиз

Има два типа осветление които се използват в студио -  източници на постоянно осветлени  и светкавици.

Постоянното осветление за тела наподобяващи домашната крушка. Разбира се те са много по-мощни. Постоянни източници на светлина са и  HMI, LED и флуоресцентните лампи. Един от най големите производители на такъв тип осветление са Westcott и Arri. Типичното за този вид осветление е че повечето са топли източници на светлина т.е. с цветна температура от около 3200°K. Разбира се това не важи за всички модели като HMI и LED  както и някой флуоресцентни лампи са балансирани на 5600° K .Друго характерно за този вид източници на светлина е че отделят голямо количество топлина, разбира се и тук има изключения.  Постояннно осветление се използва предимно в киното и телевизията.В тази публикация ще отделя повече внимание на светкавиците които са стандарт в студийното осветление.

Westcott и Arri :

Студийни светкавици – има два типа студийни светкавици – генератор/глава и моноблок. Практически и двата варианта изпълняват една и съща функция и имат сходни параметри, повече за разликата между тях може да прочетете на страницата тази страница – студийно осветление. Нека да разгледаме отделните характеристики който трябва да притежава едно студийно осветление:

Hensel, Elichrom, Broncolor и Profoto :

Надеждност – това е едно от най-важните качества. Поправката на осветлението може да отнеме седмици и обикновено е скъпа. Още повече че ненадеждността на една система ще се прояви обикновено в най-неподходящия момент, не когато правите тестови снимки, а по-време на работа и това може да се окаже доста неприятно и скъпо. Инвестирайки пари в студийно осветление разчитаме че то ще ни върши работа поне  5-10 години затова е добре да изберем най-надеждното.

Постоянство –   тази точна е по-важна за професионалната употреба. Под постоянство на системата имам предвид че резултатите са предсказуеми в това число влиза като цветна температура така и сила на светкавицата. Ако няма постоянство в силата на светкавицата това означава че практически всяка снимка ще бъде с различна експонация както и цветна температура. Този проблем може да ви доведе доста допълнителна работа в обработката на снимките и загуба на пари ако плащате за ретуш. Повечето нови системи предлагат точност от поне 1/6 от бленда и 1/50 ( Profoto Air8a ) при по-скъпите системи, между различните просветвания. Стабилността на цветната температура достига до +/-40 deg Kelvin. Разбира се такава точност влия много на цената и е необходима за най-високо качество професионална фотография.

Екстри – тука влизат възможностите за контрол на осветлението и екстрите който предлага в това число синхронизация и дистанционно управление, моделиращо осветление и т.н.Мощността на генератора или моноблока е едно от най-важните характеристики и се измерва в w/s или j (джаул). Мощността на генераторите започва от 600ws и достига до 4800ws, докато тази   на моноблоковете се движи в порядъка на 300ws до 1500ws. Мощността на светкавицата се избира според типа фотография който практикувате и снимачната система (35мм, среден или голям формат).  При покупка на генератор/глава система трябва да обърнем внимание също колко глави можем да включим към него.

Голям плюс е възможността за контрол на силата на светкавицата като високия клас осветителни тела позволяват контрол от 10 стопа при генераторите и 7/8 при моноблоковете. Максималната и минималната сила на светкавицата която можем да достигнем също е важна. Това ще ни позволи по-голяма свобода избирайки бленда при снимане. Примерно ако приемем че 300ws ни дават f/5.6 при 100ISO то за f/11 при 100ISO ще ни трябват 1200ws. Регулирането на мощноста ще ни позволи да променяме и дължината на импулса.

Дължина на импулса и време за презареждане. Дължината на импулса казано най-просто е времето на ексонация или с други думи времето което трае светкавицата. Понеже ползвайки светкавично осветление в студио, скороста на затвора почти не играе роля освен в определени случай, дължината на импулса определя дали ще замразим действието или не. Върховия модел на Profoto Air a8 има диапазон от 1/12000 – 1/1600 (t0,5) .  На този блог има интересно сравнение между Profoto a8 vs Broncolor Scoro A4. Ако разгледаме ниско бюджетни и не толкова мощни светкавици ще се натъкнем на далеч по-скромни параметри, но същото важи и за цената. Времето за презареждане на светкавицата е също от значение особено в жанр като модната фотография.

Различните модели светкавици и генератори предлагат и различни допълнителни екстри от типа на активиране със друга светкавица, синхронизация с компютър и ръководене на целия сет от него. Новите модели на Profoto например със своя синхронизатор Air предложиха нещо ново на пазара а именно възможността да регулираш светкавиците от разстояние. Повечето от новите модели се продават с вградени синхронизатори. Разбира се допълнителните екстри вдигат цената на модела.

Възможност за разширение и цени на аксесоари – колкото и скъпо осветление да купим то няма да ни свърши работа ако нямаме подходящите аксесоари за оформяне на светлината – софтбоксове, гридове, спотове, чадъри и т.н. Тези аксесоари ни позволяват да променяме светлината от мека към остра и т.н. Именно поради това избирайки осветление трябва да проверим и проучим възможните аксесоари и техните цени. Само като пример 80×140см софтбокс на Broncolor струва около 700$ а подобен на Photoflex около 200$.

Повечето фотографи не си купуват цялата система наведнъж поради финансови причини. Именно заради това е тва  е добре избирайки своята система да обърнем внимание на възможностите за развитие и добавяне на допълнителни компоненти или осветителни тела.

Broncolor аксесоари:

Тегло и размери на цялата система -  теглото и размерите на системата биха били от значение ако ни се налага често да изнасяме система от студиото. Пътувайки за портретна сесия в бизнес сграда с  4800ws генератор с две глави и стативи лесно би надхвърлил 27/8 кг (Speedotron 4803CX) за разлика от 18 кг на две 600ws моноблока на Elinchrom с стативите, който биха свършили работата. От друга страна Elinchrom-а няма да ти е голяма полза ако трябва да се заснеме продуктова рекламна фотография на часовник с голям формат камера. Просто трябва да изберете това което е подходящо за вашия стил на работа.
Цена на поддръжка и сервиз – колкото и да е скъпа и качествена една система тя се нуждае от поддръжка. Сервиза на скъпата техника обикновено е доста по-скъп отколкото на тази от по-долните класове. Същото важи и за крушки за моделиращото осветление, удължителни кабели и други подобни аксесоари.Друг важен фактор при определянето на типа осветление което да закупим е дали в България или раьона в който работим има сервизни центрове за такова осветлени и дали ако се наложи да взимаме под наем допълнително осветление можем да намерим от същата марка.
ПРОФЕСИОНАЛНА ФОТОГРАФИЯ | КУЛИНАРНА ФОТОГРАФИЯ | ПРОДУКТОВА ФОТОГРАФИЯ | КАТАЛОЖНА ФОТОГРАФИЯ |
ПРЕДМЕТНА ФОТОГРАФИЯ | ФОТОГРАФ
Share

Leave a Reply


All Rights Reserved. Всички снимки, фотографии и изображения на този сайт са със запазани авторски права. Употребата им без писмено разрешение от автора са забранени

ПРОФЕСИОНАЛЕН ФОТОГРАФ | ПРОДУКТОВА ФОТОГРАФИЯ | КУЛИНАРНА ФОТОГРАФИЯ | АРХИТЕКТУРНА ФОТОГРАФИЯ

Designed/Developed by Lloyd Armbrust & hot, fresh, coffee.